کوانتوم: خیال یا واقعیت!؟ دانشمندان اتمی ساختند که ضعیف ترین صدای هستی را تولید می کند!

کوانتوم، شگفت انگیزترین علمی است که بشر به آن دست یافته، علم جادوها، خیال ها و البته احتمالات! در کوانتوم، هر چیزی ممکن است، هیچ صفر یا صدی وجود ندارد، مرز بین خیال و واقعیت از بین می رود، یعنی هیچ پدیده ای را نمی توانید با قطعیت پیش بینی کنید و از طرفی احتمال وقوع هیچ پدیده ای صفر نیست و هر چیزی امکان دارد! علم کوانتوم ثابت کرده که هیچ غیر ممکنی وجود ندارد! شما هم به آن ایمان بیاورید! (نام علمی آن:اصل عدم قطعیت هایزنبرگ).

به نظر من کوانتوم بهتر از هر علم دیگری(حتی بهتر از نجوم)، می تواند شکوه آفرینش را به تصویر بکشد، چرا که نشانه های عظمت بزرگترین وجود، یعنی خداوند را، در کوچکترین ذرات هستی، به نمایش می گذارد.

قوانین دنیای ریزترین ذرات هستی، یعنی اتم ها، با قوانین دنیای ما آدم ها بسیار تفاوت دارد، آنجا همه چیز به شما(ببیننده) وابسته است و بدون بیننده، چیزی وجود ندارد. این شما هستید که کائنات را می سازید و نگاه شماست که باعث تغییرات می شود( البته هنوز هم این مسائل، یعنی معینیت و جبریت، بسیار چالش برانگیزند)، مشهورترین مثال در این مورد، پارادوکس گربه شرودینگر است.

1024px-Schrodinger_cat_in_box

کوانتوم، یعنی مچموعه قوانین حاکم بر دنیای این ذرات ریز(البته اتم ها خود از الکترون ها، پروتون ها و نوترون ها، ساخته شده اند، و البته که خود نوترون ها و پروتون ها، نیز از کوارک ها ساخته شده اند! پس اتم ها بنابر نظریه ذرات بنیادی، آنقدرها هم ریز نیستند، اما اینجا برای پیچیده نشدن بحث، آنها را ریزترین ذرات در نظر می گیریم).

قانون حاکم بر نور، نسبیت است، که توسط آلبرت اینشتین معروف، کشف شد و البته از لحاظ عجیب و غریب بودن، دست کمی از کوانتوم ندارد. حالا تصور کنید پای نور به دنیای ذرات ریز باز شود، یعنی کوانتوم و نسبیت باهم تلفیق شوند، آنجاست که همه ی ما می شویم مصداق آلیس در سرزمین عجایب! و حتی خیلی عجیب تر از سرزمینی که آلیس در آن بود! و این دلیل نوشته شدن کتاب آلیس در سرزمین کوانتوم بود!

aliceinquantumland

 

این پست را به بهانه ی مقاله ای که چند روز منتشر شد، نوشتم. در پژوهش جدید، دانشمندان یک اتم مصنوعی طراحی کرده اند که به ذرات کوانتومی تقسیم می شود. این ذرات کوانتومی، ضعیف ترین صدایی هستند که قابل تشخیص است. از آنجایی که، صدا با سرعتی در حدود یک صدهزارم سرعت نور حرکت می کند، ذرات آهسته ی آن راحت تر قابل دستکاری اند، که به دانشمندان اجازه می دهد تا کنترل بیشتری بر دنیای کوانتومی داشته باشند.

در این مورد خاص، اتم مصنوعی، به امواج صدا تبدیل می شود و امواج صدا با اینرسی ذاتی و سرعت بسیار اندکشان نسبت به نور،می توانند کلید حل معماهای الکترودینامیک کوانتومی(تلفیق کوانتوم و نسبیت) باشند. تمام دستگاه های دیجیتالی که امروزه از آنها استفاده می کنیم، بر پایه ی تئوری کوانتوم ساخته شده اند و  از آنجایی که این فرآیند،دانش و کنترل بشر را بر دنیای کوانتومی افزایش خواهد داد، می تواند منجر به تولید تکنولوژی های برتر و بسیار پیشرفته ای می شود. چکیده این مقاله را اینجا ببینید.

درباره این نویسنده

ناهید سادات ریاحی ، زاده ی اردیبهشت ۶۹ و دانشجوی دکترای شیمی کوانتوم محاسباتی در دانشگاه شهید بهشتی است. او علاقمند به دنیای کوانتوم، تکنولوژی، فوتبال و موسیقی (رپ/راک) بوده و علاوه بر سردبیری دیپ لوک، به طراحی وب و نویسندگی در گجت نیوز، بیگ تم و ماهنامه جیبی GSM مشغول است. ( لینکدایناینستاگرام )