سیاره فراخورشیدی

تماشا کنید: در جستجوی حیات روی سیاره فراخورشیدی همسایه

امروزه که صحبت‌های زیادی از مسکونی سازی سیاره مریخ می‌شود، چرا مرز رویا پردازی خود را گسترش ندهیم و در فکر سیاره‌های زیست‌پذیر در خارج از منظومه شمسی نباشیم؟ دکتر استفان کان (Stephen Kane) و تیم همراهش در دانشگاه سان‌فرانسیسکو، در جستجوی امکان زیست پذیر بودن یک سیاره فراخورشیدی در فاصله 14 سال نوری از ما هستند.

Wolf 1061، ستاره‌ای است که در مقیاس‌های ستاره‌شناسی همسایه ما محسوب می‌شود، اما حتی نور هم 14 سال زمان نیاز دارد تا از خورشید ما به آن برسد. این ستاره، دارای سیاره‌ای به نام Wolf 161c است که مشخص شده در محل کمربند حیات ستاره قرار گرفته است. یعنی ناحیه‌ای که در آن شرایط جو یک سیاره به گونه‌ای است که آب مایع در سطح آن می‌تواند جریان یابد. با این حال، Kane می‌گوید اگر هر نوع حیاتی روی این سیاره بخواهد وجود داشته باشد، بایستی شرایط بسیار سختی را تحمل کند. چرا که این سیاره در لبه داخلی کمربند حیات قرار گرفته است و تقریبا به ستاره میزبان خود نزدیک است و ازین نظر شرایطی مشابه سیاره زهره را دارد.

Kane می‌گوید:

این سیاره از این نظر بسیار برای ما مهم است که با توجه به فاصله نزدیکش از ما، فرصت خوبی برای ما مهیا است تا آن را به صورت دقیق‌تر مطالعه کنیم. اینگونه می‌توانیم در آینده مشخص کنیم که واقعا حیاتی بر روی این سیاره وجود دارد یا خیر.

سیاره فراخورشیدی

تصویری خیالی از سیاره فراخورشیدی Wold 1061c

تجزیه و تحلیل جو سیاره Wolf 1061c، یک نمونه مطالعاتی بسیار خوب برای دانشمندانی است که در جستجوی سیارات زیست‌پذیر هستند. اما در حالی که افرادی چون Kane به دنبال پاسخ به این پرسش‌اند که آیا چنین سیاراتی قابلیت میزبانی از حیات را دارند، گروه‌های دیگری چون METI (مخفف Messaging Extraterrestrial Intelligence) گام‌های فراتری برداشته‌اند. این گروه به جستجوی نشانه‌های احتمالی از وجود حیات پیشرفته روی چنین سیاراتی هستند. سرپرست این گروه به نام Doug Vakoch می‌گوید که آنها سیاره فراخورشیدی Wolf 1061c را در چهار نوبت رصد کرده‌اند، اما تا به حال  نشانه‌ای مبنی بر وجود حیات هوشمند مشاهده نکرده‌اند.

با این حال این گروه به جستجوی خود برای یافتن نشانه‌های حیات هوشمند، چه در این سیاره و چه در دیگر سیاراتی که شرایط لازم برای شکل‌گیری حیات را داشته باشند، ادامه خواهند داد. در مورد Wolf 1061c نیز، گروه METI ماه دیگر با ابزاری پیشرفته‌تر این سیاره را رصد خواهند کرد.

Vakoch اضافه می‌کند:

اگر امروزه ما یک سیگنال رادیویی به سوی سیاره Wolf 1061c ارسال کنیم و تمدن هوشمند احتمالی موجود در این سیاره بلافاصه به آن پاسخ دهد، در اوایل سال 2045 می‌توانیم پاسخ آنها را دریافت کنیم. زمانی بسیار طولانی از دید ما ساکنین زمین، اما مانند یک چشم بر هم زدن در ابعاد کیهانی.

ویدیوی کوتاه زیر، ستاره Wolf 1061 و سه سیاره کشف‌شده در اطرافش را شبیه‌سازی کرده است. جرم میانی، سیاره Wolf 1061c است و همانطور که می‌بینید در لبه داخلی بخش سبزرنگ قرار گرفته است. بخشی که کمربند حیات اطراف این ستاره را مشخص می‌کند.